Natasja Sesink: “Met elkaar én met de juiste mindset kan het nóg veiliger”

 

Het SSVV bestuur heeft afscheid genomen van een aantal bestuurders. We spraken ze en vroegen ze naar hun ervaringen. Wat is er bereikt? Wat verdient aandacht? Deze en andere vragen kwamen tijdens de interviews aan de orde. Natasja Sesink vertelt over haar persoonlijke betrokkenheid bij het thema veiligheid.

 

Al haar hele werkzame leven is Natasja betrokken bij het onderwerp veiligheid. “Ik ben mijn carrière gestart bij Mammoet waar ik me onder meer bezig heb gehouden met veiligheid. Mammoet was eind 90-er jaren een serieuze koploper op dat gebied en hanteerde wereldwijd één uniforme veiligheidsstandaard. Ik ben betrokken geweest bij het uitrollen van een wereldwijde veiligheidsstandaard en ben daarnaast directeur geweest van een examenbureau. Daarmee is het thema veiligheid een rode draad in mijn carrière. Veiligheid zit in m’n hart en de link naar SSVV is daarmee al snel gemaakt. De stichting zit in de kern van veiligheid en ik vind het een hele eer dat ik daar vanuit het bestuur vier jaar aan heb mogen bijdragen.

Regie nemen

Gevraagd naar haar tijd bij SSVV antwoordt Natasja: “Vanuit de achterban van de SSVV kwam in het begin van mijn bestuursperiode een sterke roep om als examenstelsel eigenaar zelf de regie te gaan nemen en de SSVV zichtbaar te maken in de markt. eX:plain is de uitvoeringsinstantie van de VCA en SOG examenstelsels en daardoor een belangrijke stakeholder. In 2021 ben ik -samen met de penningmeester van het bestuur -Jan Kees Hofker- actief betrokken geweest bij de herziening van de taakverdeling tussen eX:plain en SSVV en vervolgens de heronderhandeling van het contract. Daarnaast heb ik de vernieuwing van SOG omarmd en aangepakt. Als SSVV staan we nu weer zichtbaar voor alle stakeholders en hebben we het stuur stevig in handen met eX:plain als strategisch partner.”

Unieke positie

De SSVV-tijd heeft Natasja als mooie en  belangrijke periode ervaren. “We hebben SSVV op de kaart kunnen zetten en vorm kunnen geven aan de toekomst. Financieel zijn we gezond en zijn er voldoende reserves om mooie, belangrijke initiatieven te ondernemen. Daarnaast heeft het bestuur een aantal belangrijke keuze gemaakt ten aanzien van investeringen in een nieuw IT-platform. Het unieke daarbij is de samenwerking met een grote variëteit aan de 24 aangesloten brancheorganisaties die allemaal hetzelfde belang op veilig werken hebben. Dat maakt SSVV ook zo uniek.”

Juiste mindset

In die grote variëteit van brancheorganisaties ligt tegelijkertijd ook de uitdaging voor de toekomst. “De verschillende branches delen het thema veiligheid, maar zitten vaak wel vanuit het eigen perspectief aan tafel. Het is zaak om te blijven investeren in de verbinding tussen de branches. De kunst is natuurlijk om over het eigen branchebelang te kunnen stappen. Dat wordt al een stuk makkelijker wanneer we, bijvoorbeeld alle opleidingen voor risicovolle taken in de SSVV opleidingsgids, in legoblokken zouden opsplitsen. Om dit te bereiken zullen branches elkaars opleidingen wederzijds moeten erkennen. Neem bijvoorbeeld de opleiding voor het werken op hoogte. Dat is een discipline die in veel branches terugkomt al dan niet als onderdeel (legoblok) van een verplichte opleiding. Als je ergens in een van de ‘SSVV-branches’ je certificaat werken op hoogte hebt behaald, zou die in alle branches geldig moeten zijn. Hoe gaaf zou dat zijn? Want één ding is zeker, geen enkele medewerker zit te wachten om eenzelfde kwalificatie (legoblok) in een korte tijd twee keer te moeten doen. Wederzijdse erkenningen dragen hierdoor bij aan een bredere inzetbaarheid van zij-instromers op de arbeidsmarkt.”

En voor de man en vrouw in het veld - wat kunnen die zelf doen aan veiligheid? “Het belangrijkste is dat een ieder zich realiseert dat de meeste (bijna) ongevallen komen door (i) de drang om zo efficiënt mogelijk te werken en (ii) zelfoverschatting. Als iedereen zich daar tijdens de uitvoering van werkzaamheden bewust van is, dan draagt dat bij aan een veiligere werkplek.”