Jan Kees Hofker: “Met veiligheid ben je nooit klaar”

 

Het SSVV bestuur heeft afscheid genomen van een aantal sterkhouders. We spraken ze en vroegen ze naar hun ervaringen. Wat is er bereikt? Wat verdient aandacht? Deze en andere vragen kwamen tijdens de interviews aan de orde. Jan Kees Hofker doet de aftrap.

 

Positieve en hechte samenwerking

Jan Kees Hofker heeft jarenlang zitting gehad in het SSVV-bestuur waarin hij de spoorbranche vanuit railAlert vertegenwoordigde en onder meer de rol van penningmeester vervulde. Recent keerde hij weer terug bij Strukton, waar hij de Strukton Academie verder vorm gaat geven. “Met mijn vertrek bij railAlert, leek het me niet meer dan logisch om uit het bestuur te stappen. Daarmee sluit ik een bijzondere periode af die gekenmerkt werd door de positieve en hechte samenwerking met andere bestuursleden. We hebben veel werk verzet en veel bereikt. Maar als het om veiligheid gaat, ben je eigenlijk nooit klaar. Daar ligt dan nog steeds een mooie taak voor SSVV.”

 

Op de zeepkist voor veiligheid

Voor zijn opvolgers blijft er dus veel te doen. Jan Kees: “In de hele branche is veiligheid in beweging. Die aandacht en beweging is goed; het brengt ons ergens. Maar we moeten niet vergeten dat veiligheid en gezondheid een inspanning van alle partijen vergen. Op de eerste plaats gaat het daarbij om goed leiderschap; mannen en vrouwen die op de zeepkist staan voor veiligheid en gezondheid. Zelfs onder geld- en tijdsdruk moet die veiligheid gegarandeerd kunnen worden. Daar zijn een aantal zaken voor nodig. Daar komt ook SSVV in beeld met producten voor de veiligheid van de medewerkers in het veld. Door ervoor te zorgen dat de juiste persoon, met het juiste certificaat op de juiste plaats werkzaam is, kunnen we stappen zetten naar een veilige en gezonde werkomgeving.”

 

Kritisch onderzoeken

Als we Jan Kees vragen hoe succesvol we daarin zijn, antwoordt hij eerlijk: “Er kan nog veel beter. Er gebeuren nog te vaak ongevallen, vaak helaas ook met dodelijke afloop. Omdat er te weinig (goed) onderzoek naar die ongevallen wordt verricht, zijn we ook niet goed in staat om te bepalen waar het precies beter kan en moet. Vindt er wel onderzoek plaats, dan is het onderzoek ook nog vaak een opsomming van feiten en het geven van aanbevelingen. Er zou wat mij betreft scherper geoordeeld mogen worden. Dat is weliswaar vervelend maar je leert er wel iets van. Een tweede voorwaarde is dat onderzoeken ook met de branche wordt gedeeld. Op die manier kunnen we ook als SSVV beter beoordelen waar wij onze producten moeten verbeteren.” Maar we zijn toch druk bezig om de veiligheid te verbeteren? “Absoluut”, aldus Jan Kees. “En daarbij hebben we veel interactie over onze producten met stakeholders. En zo hoort het ook: veiligheid voor de man en vrouw in het veld moet alle aandacht krijgen. Dat lukt niet altijd maximaal als onderzoeken bv ontbreken, SSVV doet er alles aan om wel optimaal bij te dragen!”

 

Bewustwording

Terugkijkend op zijn tijd binnen het SSVV-bestuur mogen we inderdaad stellen dat er veel is bereikt. Jan Kees: “Als bestuur hebben we een aantal veranderingen doorgevoerd, waaronder de nieuwe governance-structuur met de ledenraad. Het positieve van die verandering is dat het bestuur nu echt kan besturen en de ledenraad invloed kan uitoefenen. Gecombineerd met een goede directeur, de komende versterking van het bureau en gedefinieerde projecten hebben we denk ik alles voor de komende jaren goed op de rit staan. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op mijn SSVV-tijd. Voor de toekomst zie ik de schaarste aan technisch personeel als belangrijk aandachtspunt. Zeker als we bedenken dat een deel van dat personeel uit het buitenland komt (talen issue), valt er ook vanuit SSVV nog het nodige werk te verrichten. En dat geldt eigenlijk voor iedereen in de keten. Een veilige werkplek is alleen mogelijk als iedereen zich bewust wordt én blijft van zijn of haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid.”